Tanulási típus teszt

2013. június 10., hétfő

Az online kurzusok haszna avagy az e-Learning fontosságáról

Manapság minden háztartásban megtalálható legalább egy számítógép vagy egy okos telefon, munkánkhoz is naponta szükségünk van rájuk. Azonban az, hogy ezen eszközöket mire használjuk otthon, kihasználjuk-e őket egyáltalán, csakis rajtunk múlik.

Az új generáció Interneten nőtt és nő fel, a házi dolgozathoz az Interneten keres anyagot, Interneten keresztül tartja a kapcsolatot a barátaival, miért ne tanulhatna akkor Interneten keresztül nyelveket vagy akár bármi mást?

Mióta a skype-os oktatást megkezdtem, számos alkalommal szembesültem a tanulni vágyók azon félelmeivel, hogy „nem is merem kipróbálni az online órát, inkább személyeset szeretnék”, „nem tudom, hogyan működik”, „miért olcsóbb ez, mint a személyes?”, „nem biztos, hogy értek úgy a számítógéphez” stb. Pedig ha a kedves jelentkezők tudnák, milyen nagy jelentősége van napjainkban az e-tanulásnak és mely területeken vehetik még hasznát, csakis online órákra járnának, azt garantálom :-)

A net és a technika terjedésével (információs társadalom) az online kurzusok és tanulók, sőt oktatók száma is gyarapodni kezdett szerte a világon. Az élethosszig tartó tanulás egyik legfontosabb jellemzője, hogy megjelentek a forradalmi, időtakarékos tanulási módszerek, melynek alapja, hogy otthonról kényelmesen vagy akár útközben is elsajátíthassuk a vágyott tudást.
Az időtakarékosság mellett az online részvétel természetesen költséget is csökkent, nem csak a tanár és a diák utazási valamint a nyomtatási költségek megszüntetésével, hanem akár egyszerre több diák is látogathatja a virtuális órát, kurzust, vagy a tanár is egyszerre több helyen tud „jelen lenni” egyszerre, ami szintén az egyéni költségek csökkenéséhez vezet.

Az angol nyelvű országokban, mint Amerika, Anglia és Ausztrália több kutatást végeztek ezen témában, az ún. „e-Learning” témakörében. Neves amerikai egyetemek vezetői, oktatói igen pozitívan nyilatkoztak az online kurzusokról, azok egyre növekvő kínálatáról, előnyeiről illetve maguk a diákok is jó véleménnyel vannak erről saját tapasztalatik alapján. Csak úgy, mint az angol és ausztrál munkáltatók, akik évről évre növekvő tendenciával online képzéseket nyújtanak dolgozóik számára. Tehát az
e-Learning már nem csak egy modern módszer az élethosszig tartó tanulásra, hanem vállalati stratégiává és a versenyképesség növelésének egy igen jelentős faktorává is vált egyben. Például egy 2002-es amerikai felmérés szerint (American Society of Training Directors) azok a vállalatok, akik pénzt áldoztak az e-Learning technológiára, sokkal gyorsabbak illetve rugalmasabbak lettek versenytársaiknál, ami a munkavállalók és a tulajdonosok juttatásaiban is meglátszódik.

Az Európai Unión belül Svédországban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában a legmagasabb az elektronikus oktatásban résztvevők száma, ugyanis ezekben a tagországokban a legmagasabb az Internetet használók és az angolul tudók aránya.
Magyarországon is egyre terjed az online oktatás. Ennek jelentős hátráltatója azonban az emberek hozzáállása, melynek oka az információ és a kínálat hiánya. Amint oldódik a merevség, a megszokotthoz való ragaszkodás, megindulhat a szükséges fejlődés. 

Manapság tehát, ha versenyképesek akarunk maradni a - nemzetközi (!) -munkaerőpiacon és lépést szeretnénk tartani a dinamikusan  fejlődő technikával, akkor érdemes szemléletmódot váltani, és belevágni az online tanulásba.

Tehát a skype-os nyelvtanulás már nem csak kényelmi és költség szempontból hasznos, hanem igen erős felkészítés a tanulóknak a valós élet kihívásainak teljesítéséhez is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése