Tanulási típus teszt

2013. december 24., kedd

Külföldre költöznék (megfelelő) nyelvtudás nélkül...

Magyarországon az utóbbi években rohamosan növekedik a külföldre vándorlók aránya. A kivándorlók általában az országtól nyugatabbra, Németországba, Ausztriába vagy Angliába költöznek jobb munkahely és megélhetés reményében, akár nyelvtudás nélkül is.
Véleményem szerint nagy bátorságra van szükség a célország nyelvének ismerete nélkül belevágni egy új élet felépítéséhez. A legnagyobb probléma talán az, hogy a nyelvtudás hiánya kizárja, hogy proaktívan tudjanak a kiköltözők munkát keresni. Azonban egy olyan szintet elérni angolul vagy németül, hogy interjúzni tudjon az ember, ahhoz bizony idő kell. Mondhatnám „csoda módszerrel” 2 hónap, egyébként 12, de szintfelmérés és egy-két közös óra híján nem teszek hamis ígéreteket. Természetesen egyéne válogatja, hogy mennyi idő, sok függ attól, az illető beszél-e már más idegen nyelvet, mennyire motivált és elég elszánt, kitartó-e.
A hatékony nyelvtanulást eddigi tapasztalataim alapján úgy definiálom, hogy meg kell tanulni a célnyelven gondolkodni. Fontosnak tartom a kifejezések, akár kész mondatok szó szerinti megtanulását, de emellett nagy hangsúlyt fektetek a nyelvtanban a logikai magyarázatokra. És tapasztalataim alapján az emberek 95%-a (a maradék 5% pedig csak elsőre nem ott járt lélekben a magyarázat idején) sokkal könnyebben megtanulja a nyelvet, ha megkapja a magyarázatot, hogyan „gondolkodik” a másik nyelv. Ha megtanuljuk –mindig a szintünknek megfelelően- kifejezni magunkat, az önbizalmat ad, s az ebből eredő sikerélmény pedig önkéntelenül is újabb dolgok megtanulására sarkall. Minél több emberrel beszélgetünk, annál jobban érezzük magunkat, és ha olykor hibázunk is, a nyelv dallama, a kifejezések többszöri hallása és új dolgok megismerése csak egyre magasabb szintre juttat majd minket.

Azt gondolom, akik fontolgatják, hogy a jövőben Magyarországon kívül próbálnak szerencsét, nekik már minimum egy 6 hónappal korábban el kell kezdeniük megismerkedni a célországbeli nyelvvel (minél intenzívebben, annál jobb). Egyrészt nagyobb biztonságot ad, ha legalább már némi szókincs birtokában van az ember; másrészt fantasztikus érzés lesz megérteni és valós nyelvi környezetben elsajátítani a beszélt nyelv finomságait.
Szerintem szükség van arra, hogy csoportban és egyénileg is tudjunk tanulni, ha van rá lehetőségünk. A csoportban például fel tudjuk mérni, hol tartunk másokhoz képest, különböző beszédpartnerekkel tudunk gyakorolni, ami megint csak nagyon jó visszajelzés és ösztönző erő lehet. Egyénileg pedig mindent meg tudunk kérdezni és be tudunk gyakorolni, ami a gyengénk, ráadásul mindezt a saját tempónkban (legyen az akár gyorsabb, akár lassabb az átlagnál).
A legfontosabb azonban, hogy az első perctől fogva használható nyelvtudás megszerzésére törekedjünk. Tehát ne csak megtanuljuk a leckéket, hanem egyből gyakorlatba is ültessük mindent, amit már tudunk. Ezért az óráimat úgy építem fel, hogy a megtanult szókincset és nyelvtanokat apró, életszerű szituációkban rögtön gyakorolhassuk, és otthoni munkának pedig a két nyelv közötti közvetítést (fordítást) szoktam adni, mert a leglényegesebb, hogy saját gondolataink adott nyelvre formálást mihamarabb elsajátítsuk. Mind a szóbeli, mind az írásbeli feladatokat a tudás kiterjedésével fokozatosan nehezítünk ;-)

Kicsit más a helyzete azoknak, akik már kint vannak, de nem áll szilárd lábakon a nyelvtudásuk. Náluk fennáll a veszélye, hogy kétségbe esnek, leblokkolnak, ha nem értik meg őket, vagy ők nem értik meg, amit nekik mondanak. Az önbizalom csorbulásával pedig a nyelvtanulási kedv is alábbhagy… Azonban a megoldást mégis az jelentheti, ha belevágunk a tanulásba és fokozatosan, biztosan felépítjük és először „belső keretek” között (a tanulócsoportban vagy magántanárunkkal) gyakoroljuk a nyelvet. Számtalan alkalommal derült ki az órákon, hogy csupán a rossz beidegződések okolhatóak a kudarcélményekért. Amint átvettük a problémás kérdéseket, gyakran jön a reakció: „Aha, hát, ezért nem értették eddig, hiszen rosszul mondtam.” Gyakran elég néhány órát rászánni a szabadidőnkből, hogy tisztázzuk a kérdéses területeket és nyert ügyünk van.
Valóban érdemes olyan embert/ társaságot/ tanárt keresni a környezetünkben, aki beszél az anyanyelvünkön, és aki már a célországban él vagy élt korábban, van tapasztalata, akár el is tud látni minket tanácsokkal. Gondoljatok csak bele, mennyi intézni valóval jár egy költözés, külföldre költözéskor ez viszont hatványozódik azzal, hogy idegen nyelven kell tudunk kommunikálni: kéréseinket és esetleges panaszainkat közölni, a helyi szokásoknak megfelelően.

Ezért a felnőtteknek szóló angol és német nyelvű tananyagom a következő témák feldolgozására épül:
- hivatali ügyek elintézése szóban és írásban,
- bevásárlás, vásári alku, éttermi rendelés, online rendelések- reklamációk,
- szolgáltatások: bankszámlanyitás, posta, előfizetési szerződések megkötése, fodrász stb.,
- albérlet keresés kérdései,
- állásinterjú és önéletrajzírás,
- telefonálás,
-  az orvosnál stb.

Nálam a hatékony nyelvtanulás 4 alappillére:
1. napi nyelvtanulás: minden nap csak egy 20 percre vegyük elő a nyelvet! Vagy tanuljunk csak 5db szót minden nap, vagy nézzük meg a kedvenc sorozatunk egyik epizódját angolul/ németül, olvassunk napi 1 idegen nyelvű cikket online stb. A blogomon megtalálhatjátok hétköznaponként frissülő napi leckéimet (archívumot itt találod: Novemberi napi leckék_2013), melyek megoldása átlagban 10 percet vesz igénybe, garantáltan találsz benne 2db idegen szót és a helyes válaszokat is elolvashatod a feladatok alatt.
2. folyamatos nyelvgyakorlás: fontos, hogy az egyéni tanulás mellett néha másokkal is gyakoroljuk a beszédet. Ha van külföldi ismerősünk, levelező partnerünk, ez remek lehetőséget kínál. Vezetésemmel (egyelőre) heti két alkalommal Skype-on megrendezésre kerül a „Nyelvgyakorlók klubja”. A csatlakozás önkéntes alapon működik és becsület kasszás, tehát mindenkinek annyiba kerül, amennyit gondol érte.
3. motiváció: olykor mindenkinek elfogyhat a lelkesedése. Viszont a napi rövid egyéni tanulás/ napi lecke megoldás vagy a heti egy alkalommal történő gyakorlás pont olyan mennyiség, ami szükséges a szinten tartáshoz, elég lehet épp egy hangyányi fejlődéshez. Egy-egy 100%-osan teljesített feladat vagy a klubban megismert személyiségek, érdekes témák mind motiválhatnak minket :)
4. önbizalom: ha hiszünk magunkban, akkor senki sem állíthat meg minket a nyelvtudás felé vezető úton! A sikerélmény pedig nagyobb önbizalmat ad, ami egyben motiváció is a továbbfejlődéshez. Mindig van mit tanulni, én pedig bármikor szívesen segítek Nektek, ha elakadnátok :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése